Nee, 'The Little Mermaid' is helemaal geen slecht voorbeeld voor jonge meisjes

Ze kunnen juist ontzettend veel leren van het verhaal – en wel hierom.

halle bailey the little mermaid
Lisa Maree WilliamsGetty Images

Paloma Faith is de zoveelste celeb die heeft besloten dat haar kroost niet naar de live-action remake van The Little Mermaid mag kijken, omdat het een slecht voorbeeld zou zijn voor jonge meisjes. Daar ben ik het absoluut niet mee eens.

Wat ze daarover dan precies te zeggen heeft? 'Als moeder van meisjes wil ik niet dat mijn kinderen denken dat het oké is om je stem en je krachten op te geven voor een man', deelde Faith in een inmiddels verwijderde Instagram-post. 'Wtf is deze shit. Dit is helemaal niet wat ik de volgende generatie van vrouwen wil meegeven.'

Celebrities willen niet dat hun dochters The Little Mermaid zien

Faith is niet de eerste celeb die een soort gelijk gevoel deelt. Eerder sprak Idina Menzel haar bezorgdheid uit over hoe Ariel in The Little Mermaid haar stem opgeeft voor een man. Keira Knightley haalde in 2018 de krantenkoppen toen ze bij Ellen DeGeneres vertelde dat ze haar dochter verbood een aantal Disney-prinsessenfilms te zien, waaronder The Little Mermaid. De reden? De film zou meisjes leren afhankelijk te zijn van een man, of teveel voor ze op te geven. Demi Lovato noemde Ariel in 2014 in een interview some little hoe mermaid.

De originele stemactrice van Ariel, Jodi Benson, is het absoluut niet eens met de kritieken op Ariel en spreekt zich daar dan ook fel tegen uit. Zo zegt ze dat iedereen die echt gelooft dat Ariel haar stem opgeeft voor een man, niet goed opgelet heeft tijdens het eerste kwartier van de film. 'Ariel's droom is om mens te zijn, ze zingt 'I want to be part of THAT world', legt Jodi uit. 'Toen werd ze verliefd.'

Ariel geeft helemaal niet alles op voor een man

Ik kan mezelf ook niet helemaal vinden in het geschetste beeld dat Ariel alles opgeeft voor een man. In de originele The Little Mermaid wordt Ariel weggezet als een rebelse, dappere tiener die de diepe zee verkent en haaien bestrijdt om meer te weten te komen over de wereld buiten haar eigen wereld. Ze wil niet leven in de perfecte bubbel die haar vader voor haar als prinses voor ogen heeft. Ze vecht consequent tegen zijn verwachtingen en wil koste wat het kost de mensenwereld verkennen.

Als ze uiteindelijk de prins voor het eerst ziet, is ze meer gecharmeerd van hem als mens – omdat ze nou eenmaal geobsedeerd is door mensen en onze wereld – dan van hem als man. Zij redt vervolgens de prins van de verdrinkingsdood wanneer het schip door de bliksem wordt getroffen. Ze is dan nog steeds niet verliefd, ze is gewoon haar moedige en onbaatzuchtige zelf. Tijdens de hele film krijgen we te zien hoe vasthoudend deze zeemeermin is, en hoewel ze uiteindelijk verliefd wordt, verbleekt dat verhaal in vergelijking met hoe inspirerend het is om te zien dat Ariel met zo veel wilskracht haar droom nastreeft.

Jonge meiden kunnen veel leren van The Little Mermaid

En dan is er nog de verhaallijn van Ariel's familie. Waar we haar vader, de koning, eerst leren kennen als hardvochtig en niet meegaand, bewijst hij uiteindelijk zijn onvoorwaardelijke liefde voor haar wanneer hij haar probeert te redden van Ursula. Hij staat haar zelfs toe om mens te worden via zijn eigen magie. Ja, een deel van het plot gaat misschien over het liefdesverhaal van Ariel en de prins, maar er is zoveel meer dat jonge meisjes over het leven kunnen leren van The Little Mermaid.

Ik ben opgegroeid met zo'n beetje alle Disney-klassiekers, van de Kleine Zeemeermin tot aan Assepoester. Heb ik nu het idee dat ik al mijn dromen en krachten moet opofferen voor een man? Nogal het tegenovergestelde. In plaats van alles met een in jouw ogen seksistische thema te verbieden voor je kinderen, kan je beter het gesprek met ze aangaan. Gesprekken over seksisme en genderongelijkheid zijn veel waardevoller dan dat je ze weghoudt van iets dat eigenlijk gewoon een geweldige, inspirerende film is.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van ELLE Opinie