De eerste social media-baby's zijn bijna volwassen en totaal niet blij met alles wat hun ouders online deelden

De eerste generatie social media-baby's, kinderen van wie de ouders in de vroege social media-dagen alles van hun kroost online gooiden, is nu ze ouder zijn niet bepaald te spreken over deze ongevraagde exposure.

street style berlin june, 2023
Jeremy MoellerGetty Images

Badtijd, woede aanvallen en rondrennen in niets anders dan een luier – in de vroege dagen van het social media-tijdperk deelden ouders van alles en nog wat van hun kinderen op platforms als Facebook zonder daar ook maar twee keer bij na te denken. Hoewel veel ouders zich inmiddels steeds bewuster zijn van de negatieve gevolgen hiervan zijn er ook anno nu nog zat ouders die hun kind via social media delen met de wereld. De eerste 'social media baby's' zijn inmiddels bijna volwassen en niet bepaald te spreken over hun online gedeelde jeugd.

Veel van de eerste social media-baby's zijn niet blij met de keuzes van hun ouders

Vanzelfsprekend worden deze inmiddels tieners niet blij van de overvloed aan al dan niet gênante beelden uit hun jeugd die naar boven komt wanneer ze hun naam googelen. TikTokker @annemari333 (Annemarie, 18) deelde dan ook in een video: 'Toen ik een baby was deelden mijn ouders foto's van mij op een website. Het is achttien jaar geleden maar toch zijn het nog steeds de eerste vijf foto's die naar boven komen als je mijn naam intikt op Google, en er is niks dat ik eraan kan doen.'

Daardoor maakt ze zich ook zorgen over haar toekomst. 'Het eerste wat mijn toekomstige werkgever zal zien wanneer die mij opzoekt is beelden van mij waarop ik een koprol maak op een dekentje.'

Ondanks het echte leven tegenwoordig zo verweven is met het social media-landschap wil niemand een leven lang publiekelijk achtervolgd worden door foto's en video's uit zijn of haar jeugd, en het mikpunt zijn van iedere internetgebruiker die grappen wil maken over deze beelden. Dat is echter wel wat er nu aan de gang is, en tieners als Annemarie, de eerste generatie die in het social media-tijdperk werd geboren, ondervinden dit nu aan den lijve.

De online gewoontes van ouders kunnen voor een kind zelfs traumatisch zijn

Caymi Barrett is een 24-jarige moeder die zich inzet voor de (online) privacy van kinderen. Hiervoor legde ze eerder dit jaar zelfs een getuigenis af in het Washington State House – bekijk haar video onderaan dit artikel. Ze deelde toen huilend: 'Vandaag is de eerste keer dat ik mijzelf voorstel met mijn echte naam, want ik ben als de dood om mijn naam te delen dankzij het bestaan van de digitale voetafdruk waar ik geen controle over heb. Als je mijn naam googelt komen er foto's van mij als kind in bikini naar boven.'

Caymi omschreef ook hoe de foto's, video's en andere posts die haar moeder deelde toen ze jong was ervoor zorgden dat ze als kind werd gepest en ook daarna nog lange tijd een negatieve impact op haar hadden. Haar moeder wijdde zelfs een blog aan haar eerste menstruatie. Ook zou alle content haar veiligheid in gevaar hebben gebracht.

Andere negatieve gevolgen van het delen van kinderen op social media

Alsof het traumatiseren van je eigen kind nog niet genoeg is brengt het veelvuldig delen van kinderen op social media ook andere creepy gevolgen met zich mee. Zo kan dit leiden tot digital kidnapping, een fenomeen waarbij foto's en video's die ouders delen worden gestolen voor het maken van nepaccounts. En die nepaccounts zijn in trek, aangezien veel Instagrammers een carrière als 'mommy inlfuencer' wel zien zitten omdat er met een dergelijk profiel tegenwoordig best wat geld verdiend kan worden.

Maar nog veel walgelijker – ook pedofielen kijken graag mee en zeker als de content hen op een zilveren dienblad wordt aangeleverd. Ook hier sprak Caymi over – toen ze twaalf was werd ze eens tot aan haar huis achtervolgd door een man die haar herkende van haar moeders social media posts, en Caymi had sterk het gevoel dat het de foto's van haar als kind in bikini waren die de man hiertoe aanzette.

Uiteraard is het logisch dat oversharing op het internet nergens goed voor is, maar dat is ook bewezen door een studie uit 2019 van de Britse liefdadigheidsinstelling National Society for the Prevention of Cruelty to Children. De studie toonde aan dat het aantal pedofilie- en grooming-misdaden op Instagram in het Verenigd Koninkrijk elk jaar verdubbelde.

Desalniettemin snapt iedereen waarom ouders hun kinderen wél delen, natuurlijk niet met een slechte intentie maar omdat hun kinderen cute en grappig zijn. En als de wereld perfect was was hier niks mis mee geweest, maar inmiddels is bewezen dat social media best een gevaarlijke plek kan zijn – zeker voor kinderen.

This content is imported from TikTok. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from TikTok. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from TikTok. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
@softscorpio

i wanted to share this with all of you because i wouldn’t be here without all of the support so many of you have shown me. today was really hard, but i’m proud of myself for pushing through and being vulnerable enough in hopes that just one child would be saved from what i went through. thank you thank you THANK YOU to everyone who has been so supportive of this💖 #softscorpio #lifewithcam #momtok #mommyinfluencer #kidsoftiktok #childinfluencer #kidinfluencer #kidinfluencers #momsoftiktok #sharenting

♬ original sound - cam

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van ELLE Opinie